MIJN FAVORIETE
MATERIAALTIPS

Beste kleurpotloden
Er zijn super veel verschillende soorten potloden. Allemaal met andere eigenschappen en kleuren. Wanneer ik naar de kwaliteit, betaalbaarheid, veelzijdigheid en het aantal kleuren van de potloden kijk, raad ik als eerste de Faber Castell Polychromos potloden aan.

Mooiste pastelkrijt
Je denkt bij tekenen en schilderen waarschijnlijk niet gelijk aan pastelkrijt. Maar ik ben helemaal verliefd geworden op de Caran d’Ache Neocolor II. Dat zijn wateroplosbare wax pastels. En zowel nat als droog zijn de kleuren prachtig! Perfect voor mixed media projecten.

Makkelijkste markers
Mijn favoriete alcoholmarkers zijn de markers van Ohuhu. Vooral de markers met de flexibele brushpunt zijn makkelijk om mee te werken. Vul je basisset eerst aan met de lichte pastelkleuren. Want je kunt de kleuren donkerder maken door lagen over elkaar heen te gebruiken.

Gebruik het juiste papier!
Wanneer je een tekening wilt gaan maken, is het belangrijk om het juiste papier te gebruiken. Op gewoon printpapier kun je echt geen mooi resultaat behalen. Het papier gaat snel bobbelen en pillen.
Er zijn veel verschillende soorten papier te koop. Je hoeft niet gelijk het duurste papier uit te zoeken. Sterker nog. Ik raad aan om op betaalbaar papier te beginnen. Want dan ben je minder bang om foutjes te maken en durf je sneller te beginnen aan een tekening.
Waar moet ik op letten?
Kijk eerst naar de materialen waarmee je wilt gaan werken en kies daar het juiste papier bij. Wanneer je met waterverf werkt, gebruik je aquarelpapier dat goed tegen water kan. Werk je graag met droge materialen zoals pastelpotloden? Dan heb je papier nodig met een ruwe structuur waaraan de pigmenten zich goed kunnen hechten. En wanneer je graag met alcoholmarkers werkt, is het belangrijk dat je glad papier gebruikt met een speciale coating tegen het doordrukken. Je kunt ook allerlei materialen door elkaar gebruiken. Daarvoor heb je verschillende soorten mixed media papier.
Welk papier raad je aan?
Een papiersoort kiezen is heel persoonlijk. Ik werk het liefst op glad (Bristol) papier. Terwijl anderen juist van wat meer structuur in het papier houden. En het is ook maar net hoeveel geld je aan papier wilt uitgeven.
Mijn meest gebruikte papierblokken
Om te beginnen is het Canson 1557 schetspapier een mooi betaalbaar papier voor kleurpotloden. Voor pastelpotloden is het Clairefontaine Patelmat papier de beste keuze. Wanneer je waterverf gebruikt, is het Canson XL Aquarelle 300 grams aquarelpapier een aanrader. En voor mixed media projecten is het Clairefontaine Paint ON Multi-Techniques papier erg goed. Met alcoholmarkers werk ik graag op het Winsor & Newton 160 grams heavy weight markerpapier. En wanneer ik op extra glad papier wil werken, gebruik ik vaak het Canson XL Bristol papier.
Aquarelpapier van 100% katoen
Zoek je papier van professionele kwaliteit? Kies dan papier gemaakt van 100% katoenvezels. Katoenpapier is sterker en kan veel water vasthouden. Hierdoor kan de verf zich goed verspreiden en krijg je mooie vloeiende kleurovergangen. Ik werk het liefst op het aquarelpapier van Arches.
Hot pressed = glad papier
Cold pressed = lichte structuur
Rough = grove structuur

Hoe kies je een schetsboek?
Ook bij het kiezen van een schetsboek, is het handig om eerst te bedenken met welke materialen je wilt gaan werken. Gebruik je een schetsboek alleen voor het schetsen met potlood? Of wil je verschillende soorten materialen door elkaar gebruiken?
Niet elk schetsboek is geschikt voor natte media. Bedenk goed met hoeveel water je wilt gaan werken. Zo gebruik je bij gouache of acrylverf minder water dan bij waterverf. Voor snelle mixed media illustraties heb je genoeg aan een boekje met 140 grams papier. Maar bij veel bewerkingen of waterverf, heb je minimaal 250 grams papier nodig.
Op dit moment werk ik het liefst in het Zeta schetsboek van Stillman & Birn. Het schetsboek heeft 270 grams extra glad papier. Je kunt er goed met alle soorten materialen in werken. En de softcover schetsboeken kunnen mooi plat open blijven liggen.
Goed en betaalbaar
Vind je het spannend om in een duur schetsboek te beginnen? Dan zijn de schetsboeken van Talens Art Creation echt een aanrader. Ze zijn lekker goedkoop, hebben glad crèmekleurig papier en kunnen een klein beetje water hebben. Leuk voor snelle mixed media illustraties. Wees wel voorzichtig, want het papier is kwetsbaar voor veel bewerkingen. Ook de schetsboeken van Seawhite of Brighton zijn mooie betaalbare schetsboeken. Ze hebben iets sterker wit papier, waardoor je er beter met natte materialen in kunt werken. En de Chunky boeken hebben extra veel pagina’s.

Wonderlijke waterverf
De perfecte waterverf om mee te beginnen zijn de pocket sets van Winsor & Newton Cotman. Deze zijn niet duur, handig mee te nemen en van goede kwaliteit. Maar ken je de traditionele Japanse verf van Kuretake Gansai Tambi al? Deze wonderlijke verf voelt een beetje plakkerig aan en heeft de aller mooiste snoepkleuren te koop.

Magische Ecoline
Ecoline is een verdunde inkt op basis van kleurstoffen. Je kunt het kopen in glazen potjes en als brush pennen. Met Ecoline kun je magische effecten bereiken. De felle kleuren spatten van je papier. Opgelost met water krijg je een mooi aquarel effect. Leuk voor achtergronden. En de brush pennen zijn ideaal voor snelle schetsen.

Tekenen met acrylverf
Ik kan me goed voorstellen dat het lastig is om te kiezen uit zoveel mooie materialen. Maar wat er zeker niet mag ontbreken in je kast zijn acrylmarkers. Veel mensen kennen de Posca verfstiften wel. Maar de acrylmarkers van Arrtx hebben een zachte brushpunt. En dat maakt het tekenen met acrylverf pas echt een feestje!

Wat zijn de beste materialen om mee te beginnen?
Meestal begin je met een schetspotlood. Een tip is het Tombow Mono Graph vulpotlood. Bij deze pen hoef je alleen maar even te schudden om de potloodstift langer te maken. Daarnaast is het handig om twee gummen te gebruiken. Een vlakgum voor correcties en een kneedgum waarmee je een schets lichter kunt maken.
Verder heb je natuurlijk een puntenslijper nodig. Ik vind de Faber Castell Grip 2001 Trio fijn. Deze heeft drie verschillende openingen waarmee je allerlei soorten en maten potloden kunt slijpen. Zelfs de Caran d’Ache wax pastels passen in deze puntenslijper.
Een echte musthave is de witte Posca marker. Het liefst de marker met het kleinste puntje. Dat is de Uni Posca Paint Marker PC-1MR. Deze gebruik ik voor de kleine witte details in een tekening. Zoals de highlights in iemands ogen.
Het is ook handig om een zwarte fineliner aan te schaffen. Zorg ervoor dat deze watervast is. Want je wilt niet dat de inkt gaat uitlopen wanneer je er met waterverf overheen gaat. Een tip is de Sakura Pigma Micron fineliner. Deze pen heeft een unieke diepzwarte inkt, is watervast en lichtecht!
Penselen
Wanneer je gaat beginnen met schilderen, raad ik de synthetische penselen van Princeton aan. De Princeton Select serie en de luxere Velvetouch penselen zijn geschikt voor aquarel-, acryl- en olieverf. Super handig voor verschillende projecten.
Ga je alleen met aquarelverf werken? Dan kun je ook kiezen voor speciale aquarelpenselen. Deze zijn vaak zachter en kunnen meer water vasthouden. Mooie aquarelpenselen zijn de populaire Princeton Heritage penselen of de zachtere Neptune serie.
Je hoeft niet gelijk alle soorten en maten penselen te kopen. Je hebt genoeg aan een kleine set ronde penselen van bijvoorbeeld nummer 2, 6 en 12.
Ontdek nog meer over materialen
Wil je meer weten over creatieve materialen? En wil je graag meekijken hoe de materialen eruitzien op papier? Dan heb ik een toffe online cursus voor jou! Daarin neem ik je mee op een ontdekkingsreis naar allerlei verschillende soorten teken- en schildermaterialen. Super handig wanneer je nog niet weet wat je wilt aanschaffen. En je leert gelijk hoe je met de materialen aan de slag kunt gaan.
Kleurenwiel
Vind je kleuren mengen lastig? Een kleurenwiel is een handig hulpmiddel om kleurencombinaties te kunnen maken. Door aan het wiel te draaien wordt zichtbaar welke kleur ontstaat wanneer je twee kleuren met elkaar mengt.
Lichtechtheid
Wanneer je eigen werk aan de muur wilt hangen, is het belangrijk dat je materiaal lichtecht is. Dat betekend dat de kleuren niet verbleken in de zon. Je kunt de mate van lichtechtheid contoleren door het aantal sterretjes op de verpakking.
Fixeren
Het is slim om je definitieve werk te beschermen met een fixeerspray. Meestal gebruik je zo’n spray bij droge media als houtskool of pastelkrijt. Het zorgt ervoor dat de fijne pigmentdeeltjes goed aan het papier hechten en niet meer uitvegen.
Waar kan je de beste creatieve materialen kopen?
Mijn favoriete webshops zijn Be Creative Shop en Splendith.